Kezdőlap
Nyomtatás E-mail

Az erdei iskolánk környezete és története:

Erdei iskolánk a Nyírség szívében, Nyíregyházától 15 km-re található, 130 méter tengerszintfeletti magasságban. A Nyírség hazánk második legnagyobb futóhomok-területe. A Tisza és vízrendszeréhez tartozó folyók hordalékkúpján alakult ki. Jelenlegi felszínét a pleisztocén kortól napjainkig a folyók mellett a szél is alakította. A folyamszabályozások, a területek lecsapolásai átalakították az egykori vadvízország képét.

A nyíriek gazdálkodását mindig is a homok határozta meg. A futóhomokot akáccal kötötték meg, a kiemelkedő buckákon és hátakon szőlőt meg gyümölcsfákat telepítettek.

A táj teljes egészében a magyar flóratartomány alföldi flóravidékének nyírségi flórajárásába tartozik. Egykor a vidéket a pusztai tölgyesek és az ősibb zártabb gyöngyvirágos tölgyesek jellemezték.

Éghajlatát a kemény hideg tél és a forró nyár jellemzi. Az átlagos évi csapadék 580 mm, az átlagos évi középhőmérséklet 10 C°. A szélirány elsősorban észak-északkeleti. Az erdei iskolánk környéke a kocsányos tölgyes klímába tartozik.

A Nyírség magyar lakossága közé a XVIII. században betelepített tirpákok külön népcsoportot képeznek. Tót beszédük máig megőrizte a szlovák nyelvjárás sajátosságait. A török idők elmúltával betelepült románok, ukránok, németek csupán színesítették az itteni magyarság néprajzi képét. A viszonylag nagy számban itt élő cigányság kézművességgel és zenével foglalkozott.

Napkort 1213-ban említi először írásos feljegyzés, a Váradi Regestrum. A régészeti adatok azt mutatják, hogy a falu már a tatárjárás előtt is létezett. Nevének jelentése: a Nap kora, a Nap ideje. A települést 1271-től a Balog-Semjén család, majd utódaik, a Kállay család birtokolta. Itt élt a XIX. század első felében majd húsz éven keresztül Kállay Erzsébet férjeként a magyar regényírás úttörője, báró Jósika Miklós.

A falu lakosságának nagytöbbsége katolikus vallású. A napkoriak hagyományaikat tisztelik, ápolják.

A Napkori Erdőgazdák Szövetkezete 1992-es megalakulásával új utat nyitott a falu életében, megteremtve a magán erdő- és vadgazdálkodás alapjait. Létrehozta a Harangodi Erdei Iskolát, mely szeretné megismertetni vendégeivel az itt élő embereket, az ERDŐT a benne élő növény- és állatvilággal.

Az erdei iskola gyönyörű, csendes, természetes környezetben, mozaikos szerkezetű telepített erdőben várja egész évben a tanulásra, pihenésre vágyókat. Intézményünk a nevelési-oktatási funkciói mellett közjóléti szerepet is betölt, vadászházként is működik, és a fenntartható vidékfejlesztés előremutató példájaként kíván szolgálni a térségben.

A Harangodi Erdészeti Erdei Iskolát a Napkori Erdőgazdák Szövetkezete hozta létre 2004-ben azzal a céllal, hogy megismertesse az oda látogatókkal a Napkoron élő embereket, hagyományaikat és a Harangodi erdőt a benne élő növény- és állatvilággal.

Erdei iskolánk színes és változatos tavaszi, őszi és téli programmal várja az általános és középiskolai osztályokat. Minden nyáron különféle tematikus táborokat szervezünk a nyári szünidő hasznos és kellemes eltöltéséhez sport, idegen nyelvek, természetismeret, ornitológia, képzőművészet és hagyományőrzés témákban.

Az erdei iskola programunk céljai a környezeti nevelés, a természettudományos ismeretterjesztés, a képességek, készségek, jártasságok fejlesztése, az aktív cselekvésen alapuló ismeret és élményszerzés, valamint az életviteli orientáció.

A programban részt vevő gyerekek megismerkedhetnek az erdő- és vadgazdálkodás alapjaival és hagyományaival, az erdő és az ember évszázados viszonyával. Megtanulják a természeti környezetben való viselkedés normáit és legfontosabb szabályait.

Erdei iskola programunk során a résztvevő csoportok a következő témákkal foglalkoznak: tájékozódás térben és időben, meteorológiai megfigyelések; őshonos magyar háziállatfajták megismerése és gondozása; természetbúvár ismeretek, terepi vizsgálatok, a természet tavasszal / ősszel /télen; a Harangodi erdő, homokfüves puszta, tó és tópart élővilágának megismerése; vadászkutya bemutató és vadászati ismeretek, vadaskert látogatás lovas kocsival, vadles cserkeléssel; természet és művészet, madáretető készítés, téli madármegfigyelés; természet- és környezetvédelem, állatvédelem és kenyérsütés.

Az erdei iskola épülete, melyben 38 főt tudunk kényelmesen elhelyezni kétszintes hőszigetelt gerendaház, melyet erdélyi mesterek építettek az évszázados erdélyi építészeti hagyományoknak megfelelően. A ház építészet-biológiailag és ökológiailag is megfelel a kor elvárásainak; és minden szükséges oktatási- és multimédiás eszközzel fel van szerelve. Az erdei iskolánkba látogatók kényelmét, az aktív tanulást, nevelőmunkát és pihenést a következők szolgálják: 4 db. emeleti szoba (4-4 emeletes ágy, fürdőszoba, WC), 3 db. földszinti vendégszoba (franciaágy, fürdőszoba, WC), szauna, étkező kandallóval, 2 kiscsoportos emeleti foglalkoztató, filagória kemencével, fa játszótér, háziállat-bemutató, kerti tó, Őzike tanösvény 2,8 km, Pagony tanösvény 5,9 km, arborétum, és sportpálya.

A Harangodi Erdei Iskolát a Napkori Erdőgazdák Zrt. és a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium közösen üzemelteti.

Szolgáltatásaink igénybevételéhez a Nemzeti Üdülési Szolgálat által kiadott Üdülési csekket is elfogadunk.

Üdülési Csekk

Információ, jelentkezés:

nesz_logo

Napkori Erdőgazdák Zrt.
Harangodi Erdészeti Erdei Iskola

4552 Napkor, Kállói út 58.
Tel/fax: (42) 547-025
Igazgató: Domina Norbert
Tel: (30) 506-75-41
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

 

eo_logo

Nyíregyházi Főiskola
Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 12.
Igazgató: Komáromi István
Tel: (42) 599-415
Fax: (42) 444-113
E-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges